OM HOTCLUB JAZZSIDE

Hotclub.no er siden for alle norske jazz-elskere. Vi gir deg informasjonen du trenger å vite. Vi er jazzens Hvem Hva Hvor.

Hjem

HotClub – Norsk side om Jazz

Jazz er en musikksjanger som har sine røtter i afroamerikansk musikk fra slutten av 1800-tallet. Musikken er ofte kjennetegnet av stor personlig uttrykksfrihet og improvisasjon. Til tross for denne frie stilarten, har jazzmusikk en rekke formmessige, rytmiske og harmoniske kjennetegn. Jazzsanger har gjerne en syklisk oppbygging, med repetisjon av både melodiske og rytmiske elementer.

Jazzen hadde lenge et dårlig rykte, og musikksjangeren ble kalt alt fra primitiv og ukulturell til vulgær og smakløs. I dag regnes jazz som en uttrykksform for afroamerikanernes kultur, fremdyrket av transatlantiske slaver på grunnlag av afrikansk musikk i møte med den europeiske. Siden den spede starten, har jazzen utviklet seg til å bli del av det kulturelle bildet både i USA og i resten av verden.

Jazzens historie

Jazzens historie

Jazzen oppstod i sørstatene i USA, i det afroamerikanske samfunnet i New Orleans. Her møttes europeiske og afrikanske musikktradisjoner, noe som gav oppgav til en rekke nye musikalske uttrykksformer. Jazz har på den ene siden røtter i afroamerikanske musikkstiler som blues og ragtime, og på den andre europeisk folkemusikk.

Opprinnelsen til ordet «jazz» er ukjent, men noen hevder at det kommer fra det det afrikanske slangordet «jasm», som betyr energi eller driv. Ordet jazz ble også brukt i andre sammenhenger, blant annet i betydningen vrøvl eller nonsens. Hvite amerikanere skal for eksempel ha sagt «… and all that jazz» om slavemusikken, i betydningen «… og alt det latterlige vrøvlet».

Kjente jazzmusikere

Det er vel vanskelig å argumentere mot at den kjente jazzmusikeren noensinne er Louis Armstrong, også kalt jazzens far. Han ble født i jazzens fødeby, New Orleans, i 1901, og kan tilskrives en stor del av æren for jazzens utvikling til en global musikksjanger. Armstrong var en av de aller første afroamerikanske artistene som oppnådde popularitet i et rasedelt USA. Han holdt mange tusen konserter over hele verden, og spilte inn flere hundre plater i løpet av sin levetid. Louis Armstrong døde av hjerteinfarkt bare 69 år gammel.

En annen jazzmusiker som anses som en av de mest innflytelsesrike er Miles Davis. Han ble født i Illinois i USA i 1926, og utviklet nye retninger innen jazzsjangeren. Han blandet gjerne inn forskjellige andre stilretninger i musikken sin, og albumet hans Bitches Brew fra 1969 anses som en av de aller første fusionplatene. Også Davis døde forholdsvis ung, etter at han i en alder av 65 år led av et hjerneslag.

Ella Fitzgerald var en av de største kvinnelige jazzsangerne på 1900-tallet. Hun kalles gjerne jazzens førstedame, og regnes som en av jazzens fremste vokalister noensinne. Hun spilte inn mer enn 200 plater, flere av disse sammen med selveste Louis Armstrong. I mange år turnerte hun over hele verden som del av jazzgruppen Jazz at the Philharmonic, og hun var også i Norge flere ganger.

Når det gjelder norske jazzmusikere, er det vanskelig å komme utenom Jan Garbarek. Han har nemlig vært en sentral aktør innen både norsk og internasjonal jazz siden 1970-tallet. Garbarek er kjent for sin naturpregede og fornorskede jazzform, og han regnes som en av opphavsmennene bak den såkalte fjelljazzen.

En annen kjent norsk musiker som er inspirert av jazz er Jon Larsen som startet kvartetten Hot Club de Norvège i 1979. Musikken hans kan sies å være inspirert av gitarist Django Reinhardt.

Jazz i Norge

Jazzen kom til Norge på starten av 1920-tallet, overraskende nok omtrent samtidig som resten av Europa. Her har sannsynligvis engelskspråklig radio og amerikalinjen spilt en rolle, og Kristiania hadde dessuten på denne tiden sterke bånd mot det gryende underholdningsmarkedet på kontinentet. I 1920 dannet 18 år gamle Lauritz Stang det som i dag regnes som det første norske jazzorkesteret.

I starten fant jazzmusikerne markedet sitt på ulike restauranter og kafeer. Jazz som konsertmusikk anses å ha oppstått i Oslo i 1931, og i 1932 begynte NRK å sende programmer med jazzmusikk fra eget orkester. Året etter kom selveste Louis Armstrong og hans Hot Harlem Band til landet, noe som naturligvis økte interessen for denne musikkformen ytterligere.

Jazzfestivaler

Moldejazz, eller Molde International Jazz Festival, arrangeres hvert år i romsdalsbyen Molde. Festivalen anses som verdens eldste jazzfestival som fremdeles er i drift, og ble første gang arrangert i 1960. Åpningen av festivalen markeres tradisjonelt med en gateparade gjennom Molde sentrum. Frem til 2011 ble denne paraden ledet av New Orleans-musikeren Lionel Batiste. Moldejazz har tiltrukket seg en rekke kjente jazzmusikere opp gjennom årene, inkludert Miles Davis (1984/95), Dizzy Gillespie (1989) og Keith Jarret (1966, 1972, 1973 og 1986).

Kongsberg Jazzfestival er Norges største, og har blitt arrangert hvert år siden 1964. Festivalen er spesielt kjent for å presentere nyskapende musikk, og trekker store artister både fra Norge og resten av verden. Blant store jazzartister som har besøkt Kongsberg Jazzfestival kan nevnes Stevie Wonder, Chick Corea og Sonny Rollins. Norges største jazzpris blir delt ut hvert år på siste dag av Kongsberg Jazzfestival. Prisvinneren kommer tradisjonelt tilbake til festivalen påfølgende år for å holde konsert.